A férfiak nem arról híresek, hogy szeretnek vásárolni, arról pedig végképp nem, hogy jól meg is nézik, mit tesznek a kosarukba. Tény, hogy a táplálkozásodon nagyon sok múlik, hiszen a férfiak esetében sajnos a szív-érrendszeri- és a daganatos betegségek vezetik a halálokok listáját. Ezek ellen pedig nagyon sokat lehet tenni a halfogyasztással. Lássuk, melyek azok a halfélék, amelyekkel biztosan nem nyúlhatsz mellé, már, ami az egészséged illeti.
Ezt a halat sokan nem tekintik igazán fontos eledelnek, pedig nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz. Az Omega-3 zsírsav tartalma például igen magas, 100 g szardínia a napi szükségletünk több mint felét fedezi. Segíti a gyulladások javulását a szervezetben, valamint serkenti az agyműködést is. A szardínia nemcsak frissen, hanem konzerv formában is nagyon egészséges. Egy konzerv fedezi a napi szelénszükségletünk közel 80%-át, a kalciumszükségletünk majd’ 40%-át. A legkiemelkedőbb azonban a B12-vitamintartalma. Egyetlen szardíniakonzervben napi szükségletünk közel 340%-a található. Nem elhanyagolható pozitívuma, hogy inzulinrezisztencia és diabétesz esetén az egyik legjobb választás, mivel lassítja a cukor felszívódását.
Rengeteg E-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően pedig az öregedés látható jeleinek megjelenése késik, és a pattanások, aknék és mitesszerek is kevésbé jelennek meg a bőrön. Jelentős az A-vitamin tartalma, sok benne a kalcium, így jót tesz a látásnak és a szem egészségének, valamint a csontoknak és a fogaknak is. Diéta esetén is tökéletes választás, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma.
A sejtek anyagcseréjéhez sokféle tápanyagra van szükség. A makréla bővelkedik ezekben, magas benne a Q10 koenzim szintje, sok benne az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin is, de nem elhanyagolható az Omega-zsírsav tartalma, a vas- és magnéziumtartalma sem. Ezek a tápanyagok együttesen erősítik az immunrendszert és a rákos megbetegedések előfordulásának esélyét is csökkentik.
Frissen és konzervben is nagyon finom, és egészséges is. Fehérjeforrásnak sem utolsó, ám ennél még fontosabb szelén-, kálium-, jód-, foszfor-, magnézium-, D- és B-vitamin tartalma. Már hetente kétszeri fogyasztása is csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Magas fehérjetartalmú halféle. 100 grammban 25 gramm fehérje van, ami nagyon magasnak mondható. Emellett sok benne a kálium, ami az egészséges vérnyomás fenntartásában segít. Antioxidánsokban is gazdag, legkiemelkedőbb ezek közül a lazac színét is kölcsönző asztaxantin. Ez az antioxidáns közrejátszik a szívbetegségek esélyének csökkentésében, segíti a koleszterin normál szinten tartását. Ami pedig egészen meglepő, rendszeres fogyasztása enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit.
Ízületi problémák és súlyos fejfájás esetén a szeléntartalmával segít. A fogak, a csontok egészségéért, valamint a hormonok egyensúlyban tartásához foszfortartalmával járul hozzá. Az anyagcserét, a méregtelenítést, az emésztést riboflavin- és niacintartalma segíti elő.
Vannak, akik idegenkednek a halfélék fogyasztásától. Ha te is így érzel, próbáld ki a konzerveket. Egészen különleges ízvilággal járulhatsz hozzá ahhoz, hogy a szervezeted minél egészségesebb legyen.
Kovács-Hain Zsuzsa
A férfiak nem arról híresek, hogy szeretnek vásárolni, arról pedig végképp nem, hogy jól meg is nézik, mit tesznek a kosarukba. Tény, hogy a táplálkozásodon nagyon sok múlik, hiszen a férfiak esetében sajnos a szív-érrendszeri- és a daganatos betegségek vezetik a halálokok listáját. Ezek ellen pedig nagyon sokat lehet tenni a halfogyasztással. Lássuk, melyek azok a halfélék, amelyekkel biztosan nem nyúlhatsz mellé, már, ami az egészséged illeti.
Ezt a halat sokan nem tekintik igazán fontos eledelnek, pedig nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz. Az Omega-3 zsírsav tartalma például igen magas, 100 g szardínia a napi szükségletünk több mint felét fedezi. Segíti a gyulladások javulását a szervezetben, valamint serkenti az agyműködést is. A szardínia nemcsak frissen, hanem konzerv formában is nagyon egészséges. Egy konzerv fedezi a napi szelénszükségletünk közel 80%-át, a kalciumszükségletünk majd’ 40%-át. A legkiemelkedőbb azonban a B12-vitamintartalma. Egyetlen szardíniakonzervben napi szükségletünk közel 340%-a található. Nem elhanyagolható pozitívuma, hogy inzulinrezisztencia és diabétesz esetén az egyik legjobb választás, mivel lassítja a cukor felszívódását.
Rengeteg E-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően pedig az öregedés látható jeleinek megjelenése késik, és a pattanások, aknék és mitesszerek is kevésbé jelennek meg a bőrön. Jelentős az A-vitamin tartalma, sok benne a kalcium, így jót tesz a látásnak és a szem egészségének, valamint a csontoknak és a fogaknak is. Diéta esetén is tökéletes választás, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma.
A sejtek anyagcseréjéhez sokféle tápanyagra van szükség. A makréla bővelkedik ezekben, magas benne a Q10 koenzim szintje, sok benne az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin is, de nem elhanyagolható az Omega-zsírsav tartalma, a vas- és magnéziumtartalma sem. Ezek a tápanyagok együttesen erősítik az immunrendszert és a rákos megbetegedések előfordulásának esélyét is csökkentik.
Frissen és konzervben is nagyon finom, és egészséges is. Fehérjeforrásnak sem utolsó, ám ennél még fontosabb szelén-, kálium-, jód-, foszfor-, magnézium-, D- és B-vitamin tartalma. Már hetente kétszeri fogyasztása is csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Magas fehérjetartalmú halféle. 100 grammban 25 gramm fehérje van, ami nagyon magasnak mondható. Emellett sok benne a kálium, ami az egészséges vérnyomás fenntartásában segít. Antioxidánsokban is gazdag, legkiemelkedőbb ezek közül a lazac színét is kölcsönző asztaxantin. Ez az antioxidáns közrejátszik a szívbetegségek esélyének csökkentésében, segíti a koleszterin normál szinten tartását. Ami pedig egészen meglepő, rendszeres fogyasztása enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit.
Ízületi problémák és súlyos fejfájás esetén a szeléntartalmával segít. A fogak, a csontok egészségéért, valamint a hormonok egyensúlyban tartásához foszfortartalmával járul hozzá. Az anyagcserét, a méregtelenítést, az emésztést riboflavin- és niacintartalma segíti elő.
Vannak, akik idegenkednek a halfélék fogyasztásától. Ha te is így érzel, próbáld ki a konzerveket. Egészen különleges ízvilággal járulhatsz hozzá ahhoz, hogy a szervezeted minél egészségesebb legyen.
Kovács-Hain Zsuzsa
A férfiak nem arról híresek, hogy szeretnek vásárolni, arról pedig végképp nem, hogy jól meg is nézik, mit tesznek a kosarukba. Tény, hogy a táplálkozásodon nagyon sok múlik, hiszen a férfiak esetében sajnos a szív-érrendszeri- és a daganatos betegségek vezetik a halálokok listáját. Ezek ellen pedig nagyon sokat lehet tenni a halfogyasztással. Lássuk, melyek azok a halfélék, amelyekkel biztosan nem nyúlhatsz mellé, már, ami az egészséged illeti.
Ezt a halat sokan nem tekintik igazán fontos eledelnek, pedig nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz. Az Omega-3 zsírsav tartalma például igen magas, 100 g szardínia a napi szükségletünk több mint felét fedezi. Segíti a gyulladások javulását a szervezetben, valamint serkenti az agyműködést is. A szardínia nemcsak frissen, hanem konzerv formában is nagyon egészséges. Egy konzerv fedezi a napi szelénszükségletünk közel 80%-át, a kalciumszükségletünk majd’ 40%-át. A legkiemelkedőbb azonban a B12-vitamintartalma. Egyetlen szardíniakonzervben napi szükségletünk közel 340%-a található. Nem elhanyagolható pozitívuma, hogy inzulinrezisztencia és diabétesz esetén az egyik legjobb választás, mivel lassítja a cukor felszívódását.
Rengeteg E-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően pedig az öregedés látható jeleinek megjelenése késik, és a pattanások, aknék és mitesszerek is kevésbé jelennek meg a bőrön. Jelentős az A-vitamin tartalma, sok benne a kalcium, így jót tesz a látásnak és a szem egészségének, valamint a csontoknak és a fogaknak is. Diéta esetén is tökéletes választás, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma.
A sejtek anyagcseréjéhez sokféle tápanyagra van szükség. A makréla bővelkedik ezekben, magas benne a Q10 koenzim szintje, sok benne az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin is, de nem elhanyagolható az Omega-zsírsav tartalma, a vas- és magnéziumtartalma sem. Ezek a tápanyagok együttesen erősítik az immunrendszert és a rákos megbetegedések előfordulásának esélyét is csökkentik.
Frissen és konzervben is nagyon finom, és egészséges is. Fehérjeforrásnak sem utolsó, ám ennél még fontosabb szelén-, kálium-, jód-, foszfor-, magnézium-, D- és B-vitamin tartalma. Már hetente kétszeri fogyasztása is csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Magas fehérjetartalmú halféle. 100 grammban 25 gramm fehérje van, ami nagyon magasnak mondható. Emellett sok benne a kálium, ami az egészséges vérnyomás fenntartásában segít. Antioxidánsokban is gazdag, legkiemelkedőbb ezek közül a lazac színét is kölcsönző asztaxantin. Ez az antioxidáns közrejátszik a szívbetegségek esélyének csökkentésében, segíti a koleszterin normál szinten tartását. Ami pedig egészen meglepő, rendszeres fogyasztása enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit.
Ízületi problémák és súlyos fejfájás esetén a szeléntartalmával segít. A fogak, a csontok egészségéért, valamint a hormonok egyensúlyban tartásához foszfortartalmával járul hozzá. Az anyagcserét, a méregtelenítést, az emésztést riboflavin- és niacintartalma segíti elő.
Vannak, akik idegenkednek a halfélék fogyasztásától. Ha te is így érzel, próbáld ki a konzerveket. Egészen különleges ízvilággal járulhatsz hozzá ahhoz, hogy a szervezeted minél egészségesebb legyen.
Kovács-Hain Zsuzsa
Az Online Urológiai Rendelés egy olyan fórum, ahol, anonimitásod megőrizve, bátran kérdezhetsz urológus szakértőinktől.
Az A-FÉRFI weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.
Portál üzemeltetője
Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44
Portál szerkesztője, karbantartója
HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak:
Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós,
Frank Róbert, Haris Éva, Molnár Miklós, Serbán Richárd,
Szarvas Zoltán, Tóth Anna, Vémi Zoltán
Kapcsolat:
Richter Gedeon Nyrt. – kapcsolatért kattintson
Hatóság: OGYÉI
A weboldal urológiai szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Lőrincz László urológus szakorvos
Képek forrása: 123RF Hungary, Freepik Company
Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:
Tel: +36 1 505 7032
Vagy az alábbi felületen:
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.