A cukorbetegség akár inkontinenciát is okozhat

A 2-es típusú cukorbetegség az idősebb kor megbetegedése. Természetesen fiatalabb életkorban is megjelenhet, és, ha nem megfelelő a kezelése, sajnos komoly szövődményei alakulhatnak ki. Ezek közül az egyik – talán kevésbé ismert – az inkontinencia. Az összefüggésekről Dr. Pintér Olivér egyetemi docenssel beszélgettünk.

DR. PINTÉR OLIVÉR  EGYETEMI DOCENS

Hogyan függ össze a diabétesz és az inkontinencia?

Annak pontos oka egyelőre nem tisztázott, hogy mi a konkrét összefüggés az inkontinencia, azaz az akaratlan vizeletvesztés és a cukorbetegség közt. Ismert, hogy a cukorbetegség idegkárosodással járhat. Az érzőidegek károsodása következtében, a hólyag telítettségének érzése romlik, a hólyagizomzat túlnyúlik, károsodik, és a beteg nem tudja kellően kiüríteni a hólyagját. Az esetek egy részében emiatt túlcsorgásos inkontinencia alakulhat ki. A vizeletpangás miatt nagyobb a valószínűsége a visszatérő húgyúti gyulladásoknak. Nagyon fontos, hogy a bakteriális fertőzéseket mindig kizárjuk. Kő képződhet a hólyagban mely irritatív tünetek révén, vizelettartási panaszokhoz vezethet. Az alsó húgyúti tünetcsoportba tartozik a hiperaktív hólyag. Jellemzi a hólyagizomzat fokozott összehúzódása mely a központi idegrendszer vagy a gerincvelői idegek károsodása miatt jön létre. A kiváltó ok lehet a diabétesz okozta idegkárosodás, de a cukorbetegség által okozott agyi keringési zavar miatt létrejött agyi károsodás is.

Hogyan érinti ez a probléma a nőket, és hogyan a férfiakat?

A diabétesz okozta túlsúly szerepet játszik a vizelettartási zavarokban. A nők esetében a medencefenék és a hólyagzáró izomzat károsodhat. Férfiak esetében, kor előrehaladtával gyakoribb a hiperaktív hólyag előfordulása. Ennek száraz és nedves formáját ismerjük. A probléma vizeletcsepegéssel járhat. A felmérések szerint az akaratlan vizeletelfolyás a nők esetében sokkal gyakoribb.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Gyakori nappali és éjszakai vizelés figyelhető meg, ami rendszerint sürgetően jelentkezik. Ugyanakkor vizeletvesztés, csökkent vizeletsugár jellemző, a betegnek haspréssel kell segítenie a vizelet távozását a vizeléskor, vizelés utáni csepegés, részleges hólyagkiürítés érzése jelentkezhet.

Milyen szövődmények, milyen későbbi egészségügyi problémák alakulhatnak ki?

Az inkontinencia következtében csökken az egyén társadalmi aktivitása. Kerüli az olyan helyeket, ahol hosszabb időt kell eltölteni. A közösségből kirekeszti önmagát, úgy érzi, nem tudja kontrollálni saját életét, csökken az önbecsülése. Ez az állapot sajnos súlyos depresszióhoz vezethet. A sürgősségi inkontinenciával küzdő nők közel 25%-a szexuális életének romlásáról számol be. Nem érzik magukat kívánatosnak, szégyenérzet, bűntudat, szorongás lesz úrrá rajtuk. A betegek hosszú ideig titkolják a tüneteket, és egyéni megoldásokat keresnek. A tüneteket pedig úgy fogadják el, mint a korral együtt járó tényezőket, amin nem lehet változtatni.

Lehet-e tenni valamit azért, hogy ezt az állapotot a diabéteszes páciens megszüntesse? Milyen lehetőségei vannak a megelőzésnek?

A cukorbetegség gondozása elengedhetetlen, és gondolni kell a szövődmények kialakulására. A legfontosabb az, hogy a tüneteket korán felismerjük. Az inkontinencia számos módon megelőzhető. Lényeges a rendszeres testmozgás, túlsúly esetén a mielőbbi fogyás, az életmódváltás. Nők esetében az állapot intim tornával megelőzhető, illetve javítható. A már kialakult állapot azonban nem visszafordítható. Sürgető panaszok esetén gyógyszeres kezelésre van lehetőség, anatómiai eltéréssel együtt járó állapotok pedig műtéttel gyógyíthatók.

Kovács-Hain Zsuzsa

Sokfélét hallasz a férfiproblémákról?
Szeretnél végre tisztán látni?

Az Online Urológiai Rendelés egy olyan fórum, ahol, anonimitásod megőrizve, bátran kérdezhetsz urológus szakértőinktől. 

Kapcsolatok

 • impresszum

  Impresszum


  Az A-FÉRFI weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője, karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak:
  Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós,
  Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Molnár Miklós, Serbán Richárd,
  Szarvas Zoltán, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt. – kapcsolatért kattintson

  Hatóság: OGYÉI

  A weboldal urológiai szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Lőrincz László urológus szakorvos


   

Online rendelés

 • mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  Tel: +36 1 505 7032

  Vagy az alábbi felületen:

  https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

kövess minket