Aging Male: Férfiak szépkorban

Aging Male: Férfiak szépkorban

Dr. Varga Győző, a Dorogi Szent Borbála Szakkórház ügyvezető igazgatója az urológia területén használt Aging Male, azaz öregedő férfi néven ismert jelenséggel kapcsolatos információkat osztotta meg velünk. Az urológus szakorvos fő szakterületei az ambuláns urológia, a férfi szexuális zavarok, és természetesen az Aging Male jelenség.

Az Aging Male, vagyis öregedő férfi kifejezést az urológia magának vindikálta: nem kifejezetten betegség ez, inkább a természetes elhasználódás velejárója. Életkori sajátosságokkal megjelennek a tünetek, amelyek elsősorban a működés zavaraiban észlelhetők.

Melyek ezek az észlelhető működési zavarok?

Egyrészt a szexuális funkció átalakulása, módosulása érzékelhető ilyenkor. De nem csak a funkció módosul, hanem mentális és szomatikus változás is végbemegy, mehet ilyenkor a férfiakban. És persze a férfihormon, vagyis a tesztoszteron szint csökkenése, vagy hiánya is állhat a tünetek hátterében. Ellentétben a nőkkel, ahol ez a változás radikális, és tünetei igen kellemetlenek, a férfiaknál nincs ilyen éles határ, és nem ennyire kézzelfogható, látványos a változás. A férfi nemi hormon szintje harmincéves kortól fokozatosan csökken, de természetesen változó, hogy ez kinél-kinél mikor érzékelhető. A tesztoszteronszint csökkenést mentális tünet is kísérheti, így például az indítékszegénység, de lehetnek szomatikus megjelenési formái is a tüneteknek, mint a zsírgyarapodás, az izomszövet csökkenése, a csonttartószerkezet szilárdságának csökkenése, a szőrzet kopása, vagy a libidó csökkenése. Ez utóbbi viszont nem minden esetben függ össze a teljesítőképesség csökkenésével is.

Milyen tünetek lehetnek még, ha csökken a tesztoszteron szint?

Nagyobb arányban fordulhatnak elő szívgyógyászati, kardiovaszkuláris megbetegedések. Kimutatták a vizsgálatok, hogy az érrendszeri problémák könnyebben következnek be a tesztoszteron hiánya miatt. Ezért azt szoktam javasolni annak, akinek csak tehetem, hogy nagyon vigyázzon az érrendszerére.

Mit lehet tudni az Aging Male jelenség kezeléséről?

Maga az idősödő férfi jelenség többszakmás probléma. Benne van a lehetőség a szakmában, hogy hatékonyan kezelje az ezzel kapcsolatban felmerülő gondokat, ám például még nem is olyan régen azt mondták, hogy a tesztoszteronpótlás prosztatarákot okozhat, mára kiderült, hogy nem így van. Hiszen minden egyes olyan betegünket, akiknek a csökkent tesztoszteron szintjét szeretnénk normalizálni, előtte elküldjük PSA tesztre. Ez a teszt kimutatja, hogy valaki hajlamos-e a prosztatarákra, illetve, hogy van-e ilyen kezdődő betegsége.  Ha igen, akkor természetesen nem kaphat tesztoszteront. Ha nincs semmi jele a betegségnek, akkor kap férfihormont, és rengeteg dolgot rendbe is tesz ezzel a szervezetében. Igaz, a laboratóriumi mérés nem olyan egyszerű, és drága is a vizsgálat, de szerintem megéri az a néhány ezer forint a delikvenseknek, hogy tisztában legyenek a PSA szintjükkel.

A potencia csökkenése összeköthető a tesztoszteron szint csökkenésével?

Nem annyira tesztoszteron kérdés a potencia. Negyven, negyvenöt év fölött tartós merevedési probléma léphet föl, ami előjele lehet a szív-, érrendszeri problémáknak, amelyeket általában 2-3 évvel megelőz. Az aktívan használt érrendszer legvékonyabb erei itt találhatók, a férfi nemi szervben. Ha ebben beáll a zavar, akkor később a nagyobb, szélesebb erekben is zavar léphet föl. De az is előfordul, hogy a tizedik, tizenötödik percben gyengül a merevedés. Azt csak mellékesen megjegyzem, hogy a korai magömlésben szenvedő férfiak valószínűleg sohasem jönnek rá, hogy ilyen problémájuk van, hiszen náluk eleve nincs meg a merevedés tíz-tizenöt percig. Azoknál a férfiaknál, akinél bekövetkezik a merevedés gyengülése, próbálják palástolni a problémát, azzal, hogy fáradt vagyok, rossz napom van, de ezt általában pszichés trauma követheti. A nők aggódni kezdhetnek, hogy már nem talál elég vonzónak a párom, van valakije, stb. A férfiak pedig a palástolás mellett elkezdik kerülni az intim helyzeteket, nehogy kérdőre lehessen vonni őket. Ha csak egyszer-kétszer fordul ez elő, akkor az nem akkora gond, azon mind a két fél túllép. Akkor azonban már mindenképpen érdemes felkeresni az orvost, ha két hónapon keresztül többször is jelentkezik ez a tünet. Ott már érdemes szakorvossal konzultálni.

Felkeresik a férfiak ilyen problémával?

Eleve nehezen mennek el a férfiak orvoshoz, és az is köztudomású, hogy a férfiak büszkesége nem nagyon engedi meg, hogy a teljesítményükre, vagy annak hiányára panaszkodjanak. Ráadásul ennek orvoslására ma már sokan beszerzik az ilyen-olyan tisztaságú, kétes eredetű szereket az internetről. De nagyon kevesen tudják, vagy inkább nem hiszik, hogy sok veszélye lehet egy ilyen bevizsgálatlan tabletta beszedésének. Van, akinek egy alkalomra elegendő lenne a tabletta töredék része, hiszen az adag beállítását komoly vizsgálatnak kell megelőzni. Azt is meg kell említeni, akinek szívkoszorúér problémái vannak, annak csak szigorú felügyelet mellett lehetne szedni ezeket a gyógyszereket, ugyanis a szívkoszorúérre kapott gyógyszer hatásait ez a szer fokozza. Persze nem kizáró ok a két szer együttes hatása, de csakis szigorú orvosi felügyelet mellett. Így én mindenképpen azt javaslom, hogy aki arra adja a fejét, hogy gyógyszerrel kíván segíteni a merevedési problémáján, az előtte keresse fel a szakorvost, mert egyébként többet árthat magának, mint használ!

 

Dr. Jármi Hilda

 

Sokfélét hallasz a férfiproblémákról?
Szeretnél végre tisztán látni?

Az Online Urológiai Rendelés egy olyan fórum, ahol, anonimitásod megőrizve, bátran kérdezhetsz urológus szakértőinktől. 

Kapcsolatok

 • impresszum

  Impresszum


  Az A-FÉRFI weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője, karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak:
  Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós,
  Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Molnár Miklós, Serbán Richárd,
  Szarvas Zoltán, Tóth Anna, Vémi Zoltán


  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt. – kapcsolatért kattintson


  Hatóság: OGYÉI
   

Online rendelés

 • mellékhatás bejelentés

  Mellékhatás bejelentés

   

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  az alábbi felületen:

  https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

kövess minket