Inkontinencia

legjobb orvoshoz fordulni

Az inkontinencia olyan állapot, amelyet az érintett inkább titkol, minthogy segítséget kérjen. Pedig nem kell vele együtt élni, ugyanis van rá megoldás. Prof. Dr. Romics Imrével, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának professzorával arról beszélgettünk, hogy mit lehet tenni ellene.

PROF. DR. ROMICS IMRE
Prof. Dr. Romics Imre
a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának professzora

Miért kell orvoshoz fordulni, ha vizeletcsepegést tapasztalunk?

Mert, szemben a gyakori tévképzettel, a vizelettartó betétek használata nem az egyetlen megoldás a vizeletvesztésre. Sőt! Korunkban sokrétű és jól bevált kezelési megoldások állnak a szakma rendelkezésére, melyekkel nagymértékben javíthatjuk a panasszal jelentkezők életminőségét!

Milyen kezelési módokat alkalmaznak?

A késztetéses panaszokat elsősorban életmódváltással, viselkedésterápiával és medencefenéki tornával menedzselhetjük, valamint számos, recept nélkül kapható gyógyhatású készítmény és receptköteles gyógyszer van forgalomban a kezeléshez. Amennyiben ezek nem bizonyulnak elegendőnek, műtéti megoldások (mint a hólyagba adott botulinum toxin, vagy a hólyagműködés újraprogramozására használt neuromoduláció) is bevethetőek. A terheléses vizeletvesztés elsővonalbeli kezelése szintén fizioterápiás megoldásokban áll, ám ezek sikertelensége esetén számos operatív megoldás közül választhat a beteg és az orvos.

Miért nem jó megoldás a vény nélkül kapható szer vagy betét megvásárlása, orvosi tanács nélkül?

Sokszor sajnálattal tapasztaljuk, hogy a betegek csak a médiából informálódnak a lehetséges megoldásokról, és így nem jut el hozzájuk más lehetőség, csak a vizelettartó betét, vagy a recept nélkül kapható gyógyhatású készítmény. Ugyan senki sem vitatja, hogy ezeknek megvan a meghatározott helye a probléma menedzsmentjében, a megoldás korántsem egyenlő az egyre növekvő számú és méretű betétek megvásárlásával. A centrumokban történő konzultáció során a szakorvosnak lehetősége nyílik a beteg felvilágosítására, és így a beteggel együtt tudják kiválasztani a megfelelő megoldást.

Az inkontinencia olyan állapot, amelyet az érintett inkább titkol, minthogy segítséget kérjen. Pedig nem kell vele együtt élni, ugyanis van rá megoldás. Prof. Dr. Romics Imrével, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának professzorával arról beszélgettünk, hogy mit lehet tenni ellene.

Mi az inkontinencia?

Inkontinenciának nevezünk minden akaratlan, a húgycsövön át történő vizeletvesztést. Általánosságban elmondható, hogy három alfaját különböztetjük meg: a fizikai aktivitásra történő, ún. terheléses, a hirtelen erős ingerek mellett fellépő, vagyis késztetéses, és a kettő együttes előfordulása esetén jelentkező, úgynevezett kevert típust.

Hogyan érinti a nőket, és hogyan a férfiakat?

Késztetéses vizeletvesztés, mely a hólyag hiperaktivitásának, túlzott érzékenységének és a megfelelő tágulékonyság hiányának együttes eredője, mindkét nemben előfordul, ám a nők gyakrabban tapasztalnak elfolyást. A mozgásra, köhögésre jelentkező, terheléses inkontinencia a többször szült, idősebb, túlsúlyos nőknél, illetve radikális prosztatektómián átesett férfiaknál fordul elő gyakrabban, de itt is a hölgyek érintettek nagyobb számban. A probléma mindenkinél jelentős pszichológiai és szociális következményekkel jár, mely egyszerre teszi nehezebbé annak kezelését és okoz szignifikáns életminőség-csökkenést.
férfi inkontonencia

Sokfélét hallasz a férfiproblémákról?
Szeretnél végre tisztán látni?

Az Online Urológiai Rendelés egy olyan fórum, ahol, anonimitásod megőrizve, bátran kérdezhetsz urológus szakértőinktől. 

Kapcsolatok

 • impresszum

  Impresszum


  Az A-FÉRFI weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője, karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak:
  Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós,
  Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Molnár Miklós, Serbán Richárd,
  Szarvas Zoltán, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt. – kapcsolatért kattintson

  Hatóság: OGYÉI

  A weboldal urológiai szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Lőrincz László urológus szakorvos


   

Online rendelés

 • mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  Tel: +36 1 505 7032

  Vagy az alábbi felületen:

  https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

kövess minket