Mitől félsz legjobban a szexszel kapcsolatban?
50 év felettieket kérdeztünk

Sokaknak még fiatalon is akadnak félelmeik, frusztrációik a szexszel kapcsolatban. 50 felett bizony ezek a félelmek sokasodnak, hiszen a teljesítménykényszer egyre nagyobb. Ahogy halad az idő, a test átalakul, és a szexuális élet területén is óhatatlanul változnak a dolgok. Megkérdeztünk három 50 év feletti férfit és három nőt, hogy ők mitől tartanak a legjobban az ágyban.

A nők

1. Klára (52) – „Nem élek át orgazmust”

„Amikor fiatal voltam, minden olyan természetes volt. Az orgazmus is. Sőt, a sorozatos orgazmus is. Mostanában kissé fáradékonyabb vagyok, sokat stresszelek, és ez az egész valahogy nincs jó hatással a szexuális életemre.” 

Ötven év felett csökken az ösztrogén szintje. Ez a hormon nagyon sok mindenért felel a szervezetben, köztük a libidóért is. Ha az ösztrogén szintje alacsonyabb, akkor a libidó is csökkenhet, ami természetesen kihat a szexuális teljesítményre, valamint az orgazmusra is. A félelem, hogy nem élünk át orgazmust, stresszt okoz, ez pedig valóban negatívan befolyásolja a gyönyör érzését.

2. Flóra (54) – „Nem vagyok már fiatal, nem kíván a párom”

„Ötven felett már itt lóg, ott lóg a bőröm, nem szép a mellem, és nem vagyok már olyan izmos, mint egykor voltam. Sajnos a páromon is látom azt, hogy már nem úgy néz rám, nem azzal a fénnyel a szemében. Tudom, hogy ez természetes dolog, de mégis annyira félek minden egyes alkalommal, amikor szexre kerül a sor, hogy szinte reszketek.”

Az önbizalom hiánya sokszor már fiatal korban is megkeseríti a szexuális életet. Ez csak fokozódik, ahogy a test változik, és az öregedés jelei tapasztalhatók. Nemcsak a mellek, hanem a nemi szerv egyes részei is megereszkednek. A nők felé irányuló elvárások olyan magasak, hogy 50 felett már a meztelenség is idegenné válik számukra, attól rettegve, hogy a partnerük nem kívánja őket.

3. Annamária (51) – „Biológiailag már nem úgy mennek a dolgok”

„Mindig is bizonytalan voltam a szexben. Sokszor okozott fájdalmat fiatalabb koromban is. Most pedig már sokszor elviselhetetlen. Már nem lesz olyan nedves a hüvelyem, mint régen, fáj a behatolás, és ettől már a szex előtt félek.”

Az ösztrogén szintjének csökkenése miatt előfordulhat hüvelyi szárazság, ám ez nem feltétlenül alakul ki mindenkinél. A rendszeres szexuális élet javíthat ezen, mivel serkenti a hüvely szöveteiben a véráramlást.

A férfiak

1. Pál (55) – „Nem tudom sokáig fenntartani az erekciót”

„A szex számomra az éltető erő. Volt. Sajnos mostanában nem megy olyan jól. Az erekciómmal vannak problémák. Volt olyan is, hogy már elkezdeni is nehéz volt az aktust, de az már szinte rendszeres, hogy a felénél elernyed a péniszem. Ez már olyan félelem bennem, hogy inkább nemet mondok.”

A férfiak önbizalmát nagyon alááshatja, ha többször előfordul velük a legnagyobb félelmük – hogy nem áll fel a péniszük a döntő pillanatban, vagy nem tudják fenntartani az erekciót. Nem törvényszerű, hogy ötven felett minden férfival megtörténik ez, de gyakoribb, mint fiatal korban, és igencsak megnehezíti a szexuális életüket. Ilyenkor nagyon fontos az, hogy ne magukban keressék a hibát, hanem a partnerrel együtt a megoldásra koncentráljanak.

2. Kornél (51) – „Az én testem is megváltozott, nem csak a páromé” 

„Múltkor a lányom mondta, hogy olyan "aputestem" van. Persze csak viccelt, de akkor is szíven ütött. Mindig is tartottam attól, hogy, ha megöregszem, megváltozik a testem, bármit teszek is. A feleségemen még nem vettem észre, hogy úgy gondolná, más lettem, de azért tartok tőle, hogy másképp fog rám nézni, ha nem teszek valamit sürgősen.”

A férfiak kevesebbet foglalkoznak azzal, hogy a társuk hogyan látja őket. Akkor azonban, ha a testük szembetűnő változáson esik át, csökkenhet az önbizalmuk, amit a társuk empátiája enyhíthet csak. Ennek főképp a hosszú kapcsolatokban van létjogosultsága, ahol a társak már régóta együtt vannak, és egymás lelki rezdüléseit is ismerik.

3. Dénes (53) – „Félek, hogy nem tudom kielégíteni a partnerem”

„A nők kiváló színészek az ágyban is, ha kell. Ezt tapasztaltam már sajnos fiatalabb koromban is. Mostanra ezt folyamatosan figyelem, tartok attól, hogy nem tudom kielégíteni a partnerem, és csak eljátssza az orgazmust.”

A megfelelési kényszer talán jobban sújtja a férfiakat, mint a nőket. Képtelenek elhinni, hogy a nők élvezik a szexet akkor is, ha nincs orgazmusuk. Nem tudják felfogni, hogy a gyengédség, az intimitás sokszor többet jelent az együttlét alatt, mint a gyönyör. 

Ez pedig folyamatos frusztrációkat okoz.

 
Tarjáni Rita

Sokfélét hallasz a férfiproblémákról?
Szeretnél végre tisztán látni?

Az Online Urológiai Rendelés egy olyan fórum, ahol, anonimitásod megőrizve, bátran kérdezhetsz urológus szakértőinktől. 

Kapcsolatok

 • impresszum

  Impresszum


  Az A-FÉRFI weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője, karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak:
  Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós,
  Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Molnár Miklós, Serbán Richárd,
  Szarvas Zoltán, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt. – kapcsolatért kattintson

  Hatóság: OGYÉI

  A weboldal urológiai szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Fábián Norbert urológus szakorvos


   

Online rendelés

 • mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  Tel: +36 1 505 7032

  Vagy az alábbi felületen:

  https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

kövess minket