Ezek az ételek nem jók az agyunknak, mégis esszük őket

Tény, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek igazán jót tesznek az agyunknak. Az is köztudott, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek támogatják az agyműködést. Ahogy a tevékenységeink közt, úgy a bevitt élelmiszerek közt is vannak olyanok, amelyek viszont nem tesznek jót az agynak, gátolják, hátráltatják a működését.

Ettől működik jobban az agy

Azt gondolják sokan, hogy a zsírok nem egészségesek. Ez nem igaz! A lényeg az, hogy milyen típusú zsírról van szó. Az agy számára egyenesen létfontosságúak az egészséges zsírok és fehérjék. A halak például tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek sokféle betegség kialakulását képesek megelőzni, csökkentik a sztrók előfordulásának esélyét, óvják a szív- és érrendszert.

Ezektől az élelmiszerektől romlik az agy működése

Az agyunk irányítja a testünk működését. Szerveinknek ő ad parancsot, ő irányítja az egész rendszert. Fontos tehát, hogy mindenképp odafigyeljünk arra, hogy az agyunk a lehető legegészségesebb lehessen. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek egyenesen romboló hatással vannak az agyműködésre, csökkentik a memóriát, sőt, még a demencia kialakulásának esélyét is megnövelik. Ezellen azonban lehet küzdeni, csak azokat az ételeket kell mellőzni, amelyek nem hatnak pozitívan az agyra.

Ezeket az élelmiszereket ne fogyaszd! Védd az agyad!

1.   Finomított szénhidrátok

Finomított szénhidrátnak számít a cukor, a fehér liszt és más feldolgozott gabonák. Ezeket a szervezet gyorsan megemészti, a vércukor szintje hirtelen megemelkedik, ami azonnali inzulinválaszt vált ki. Nemcsak a glikémiás indexük (GI) magas ezeknek a szénhidrátoknak, hanem a glikémiás terhelése is (GL: mennyivel emeli meg a vércukorszintet). A magas GI-vel és GL-lel rendelkező ételek negatívan hatnak az agy működésére. Gyerekekkel és felnőttekkel is készültek kísérletek a finomított szénhidrátok és az agyműködés tekintetében. A kutatók azt találták, hogy aki sok finomított szénhidrátot fogyaszt, rosszabb a memóriája, rosszabb az agya teljesítőképessége. Ezért érdemes egészséges szénhidrátokkal kiváltani a finomítottakat. Fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákat.

2.   Transzzsírok

A transzzsírok a telítetlen zsírok közül a legkárosabbak. Természetes forrásai - a húsok, a tejtermékek – nem jelentenek problémát, csak az ipari transzzsírok miatt kell igazán aggódni. Ez utóbbi csoport a hidrogénezett növényi olajok csoportja. Benne vannak a margarinokban, a különböző rágcsákban, az előre elkészített, bolti süteményekben is. Ha sokat fogyasztasz belőle, fennáll az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A memóriára és a kognitív képességekre is rendkívül rossz hatással vannak. Nemcsak az agyműködést befolyásolják a transzzsírok, hanem a szív- és érrendszer egészségét is negatívan befolyásolják.

az-elelmiszerek2

3.   Cukros italok

A cukor túlzott bevitele nemcsak a 2-es típusú diabétesz miatt veszélyes, hanem növeli a szívbetegség előfordulásának esélyét és az agyműködésre is rossz hatással van. A cukros italokban már oldott állapotban van cukor, ami még gyorsabb felszívódást tesz lehetővé. A diabétesz növeli az Alzheimer-kór kockázatát, sőt, a cukorbevitel a demencia előfordulási esélyét is növeli. Elhízás is lehet a túlzott cukorbevitel következménye, valamint hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Kutatások kimutatták, hogy a fruktóz túlzott bevitele rossz hatással van a memóriára, a tanulás sikerességére, növeli az agy gyulladásának esélyét.

4.   Aszpartám

Nemcsak a cukor, hanem egyes mesterséges édesítőszerek sem tesznek jót az egészségünknek. Az aszpartám az egyik leggyakrabban használt ilyen édesítő. Fogyókúrázók és cukorbetegek is előszeretettel alkalmazzák. Az aszpartám csökkenti a szervezet védekezőképességét az oxidatív stressz-szel szemben, közvetetten kihat a tanulásra és az érzelmekre is, természetesen negatívan.

5.   Előre feldolgozott ételek

Az előre feldolgozott élelmiszerek sok cukrot, hozzáadott zsírokat és sót tartalmaznak, rendkívül magas a kalóriatartalmuk, azonban alacsony a tápanyagtartalmuk. Elhízást okozhat a túlzott fogyasztásuk, ami a szervek elzsírosodásához vezethet, és az agy egészségére is káros. Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a demencia, a metabolikus szindróma, a degeneratív betegségek kialakulásához. Kutatásokat végeztek, amelyek kimutatták, hogy a tápanyagszegény étrend rossz hatással van a cukoranyagcserére az agyban, és még az agyszövetet is csökkenti. Az Alzheimer-kór kialakulásával ezen tényezőket is összefüggésbe hozták. Óvakodj tehát a különböző egészségtelen rágcsálnivalóktól, chisektől, a boltban kapható különböző szószoktól, a túlzott édességfogyasztástól. Ne fogyassz instant tésztát, előre feldolgozott húskészítményeket, mikrós pattogatott kukoricát.

Az agy egészségére rossz hatással van még az alkohol, aminek túlzott fogyasztása agytérfogat-csökkenéshez vezethet, memóriavesztést, látászavart okozhat. És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a túlgrillezett húsok, a halakban található higany is negatív hatással van az agy egészségére. Megfontolt életmóddal azonban sokat tehetsz azért, hogy agyad egészségét sokáig megőrizd.

 

Komáromi Csenge

Ezek az ételek nem jók az agyunknak, mégis esszük őket

Tény, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek igazán jót tesznek az agyunknak. Az is köztudott, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek támogatják az agyműködést. Ahogy a tevékenységeink közt, úgy a bevitt élelmiszerek közt is vannak olyanok, amelyek viszont nem tesznek jót az agynak, gátolják, hátráltatják a működését.

Ettől működik jobban az agy

Azt gondolják sokan, hogy a zsírok nem egészségesek. Ez nem igaz! A lényeg az, hogy milyen típusú zsírról van szó. Az agy számára egyenesen létfontosságúak az egészséges zsírok és fehérjék. A halak például tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek sokféle betegség kialakulását képesek megelőzni, csökkentik a sztrók előfordulásának esélyét, óvják a szív- és érrendszert.

Ezektől az élelmiszerektől romlik az agy működése

Az agyunk irányítja a testünk működését. Szerveinknek ő ad parancsot, ő irányítja az egész rendszert. Fontos tehát, hogy mindenképp odafigyeljünk arra, hogy az agyunk a lehető legegészségesebb lehessen. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek egyenesen romboló hatással vannak az agyműködésre, csökkentik a memóriát, sőt, még a demencia kialakulásának esélyét is megnövelik. Ezellen azonban lehet küzdeni, csak azokat az ételeket kell mellőzni, amelyek nem hatnak pozitívan az agyra.

Ezeket az élelmiszereket ne fogyaszd! Védd az agyad!

1.   Finomított szénhidrátok

Finomított szénhidrátnak számít a cukor, a fehér liszt és más feldolgozott gabonák. Ezeket a szervezet gyorsan megemészti, a vércukor szintje hirtelen megemelkedik, ami azonnali inzulinválaszt vált ki. Nemcsak a glikémiás indexük (GI) magas ezeknek a szénhidrátoknak, hanem a glikémiás terhelése is (GL: mennyivel emeli meg a vércukorszintet). A magas GI-vel és GL-lel rendelkező ételek negatívan hatnak az agy működésére. Gyerekekkel és felnőttekkel is készültek kísérletek a finomított szénhidrátok és az agyműködés tekintetében. A kutatók azt találták, hogy aki sok finomított szénhidrátot fogyaszt, rosszabb a memóriája, rosszabb az agya teljesítőképessége. Ezért érdemes egészséges szénhidrátokkal kiváltani a finomítottakat. Fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákat.

2.   Transzzsírok

A transzzsírok a telítetlen zsírok közül a legkárosabbak. Természetes forrásai - a húsok, a tejtermékek – nem jelentenek problémát, csak az ipari transzzsírok miatt kell igazán aggódni. Ez utóbbi csoport a hidrogénezett növényi olajok csoportja. Benne vannak a margarinokban, a különböző rágcsákban, az előre elkészített, bolti süteményekben is. Ha sokat fogyasztasz belőle, fennáll az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A memóriára és a kognitív képességekre is rendkívül rossz hatással vannak. Nemcsak az agyműködést befolyásolják a transzzsírok, hanem a szív- és érrendszer egészségét is negatívan befolyásolják.

az-elelmiszerek2

3.   Cukros italok

A cukor túlzott bevitele nemcsak a 2-es típusú diabétesz miatt veszélyes, hanem növeli a szívbetegség előfordulásának esélyét és az agyműködésre is rossz hatással van. A cukros italokban már oldott állapotban van cukor, ami még gyorsabb felszívódást tesz lehetővé. A diabétesz növeli az Alzheimer-kór kockázatát, sőt, a cukorbevitel a demencia előfordulási esélyét is növeli. Elhízás is lehet a túlzott cukorbevitel következménye, valamint hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Kutatások kimutatták, hogy a fruktóz túlzott bevitele rossz hatással van a memóriára, a tanulás sikerességére, növeli az agy gyulladásának esélyét.

4.   Aszpartám

Nemcsak a cukor, hanem egyes mesterséges édesítőszerek sem tesznek jót az egészségünknek. Az aszpartám az egyik leggyakrabban használt ilyen édesítő. Fogyókúrázók és cukorbetegek is előszeretettel alkalmazzák. Az aszpartám csökkenti a szervezet védekezőképességét az oxidatív stressz-szel szemben, közvetetten kihat a tanulásra és az érzelmekre is, természetesen negatívan.

5.   Előre feldolgozott ételek

Az előre feldolgozott élelmiszerek sok cukrot, hozzáadott zsírokat és sót tartalmaznak, rendkívül magas a kalóriatartalmuk, azonban alacsony a tápanyagtartalmuk. Elhízást okozhat a túlzott fogyasztásuk, ami a szervek elzsírosodásához vezethet, és az agy egészségére is káros. Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a demencia, a metabolikus szindróma, a degeneratív betegségek kialakulásához. Kutatásokat végeztek, amelyek kimutatták, hogy a tápanyagszegény étrend rossz hatással van a cukoranyagcserére az agyban, és még az agyszövetet is csökkenti. Az Alzheimer-kór kialakulásával ezen tényezőket is összefüggésbe hozták. Óvakodj tehát a különböző egészségtelen rágcsálnivalóktól, chisektől, a boltban kapható különböző szószoktól, a túlzott édességfogyasztástól. Ne fogyassz instant tésztát, előre feldolgozott húskészítményeket, mikrós pattogatott kukoricát.

Az agy egészségére rossz hatással van még az alkohol, aminek túlzott fogyasztása agytérfogat-csökkenéshez vezethet, memóriavesztést, látászavart okozhat. És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a túlgrillezett húsok, a halakban található higany is negatív hatással van az agy egészségére. Megfontolt életmóddal azonban sokat tehetsz azért, hogy agyad egészségét sokáig megőrizd.

 

Komáromi Csenge

Ezek az ételek nem jók az agyunknak, mégis esszük őket

Tény, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek igazán jót tesznek az agyunknak. Az is köztudott, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek támogatják az agyműködést. Ahogy a tevékenységeink közt, úgy a bevitt élelmiszerek közt is vannak olyanok, amelyek viszont nem tesznek jót az agynak, gátolják, hátráltatják a működését.

Ettől működik jobban az agy

Azt gondolják sokan, hogy a zsírok nem egészségesek. Ez nem igaz! A lényeg az, hogy milyen típusú zsírról van szó. Az agy számára egyenesen létfontosságúak az egészséges zsírok és fehérjék. A halak például tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek sokféle betegség kialakulását képesek megelőzni, csökkentik a sztrók előfordulásának esélyét, óvják a szív- és érrendszert.

Ezektől az élelmiszerektől romlik az agy működése

Az agyunk irányítja a testünk működését. Szerveinknek ő ad parancsot, ő irányítja az egész rendszert. Fontos tehát, hogy mindenképp odafigyeljünk arra, hogy az agyunk a lehető legegészségesebb lehessen. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek egyenesen romboló hatással vannak az agyműködésre, csökkentik a memóriát, sőt, még a demencia kialakulásának esélyét is megnövelik. Ezellen azonban lehet küzdeni, csak azokat az ételeket kell mellőzni, amelyek nem hatnak pozitívan az agyra.

Ezeket az élelmiszereket ne fogyaszd! Védd az agyad!

1.   Finomított szénhidrátok

Finomított szénhidrátnak számít a cukor, a fehér liszt és más feldolgozott gabonák. Ezeket a szervezet gyorsan megemészti, a vércukor szintje hirtelen megemelkedik, ami azonnali inzulinválaszt vált ki. Nemcsak a glikémiás indexük (GI) magas ezeknek a szénhidrátoknak, hanem a glikémiás terhelése is (GL: mennyivel emeli meg a vércukorszintet). A magas GI-vel és GL-lel rendelkező ételek negatívan hatnak az agy működésére. Gyerekekkel és felnőttekkel is készültek kísérletek a finomított szénhidrátok és az agyműködés tekintetében. A kutatók azt találták, hogy aki sok finomított szénhidrátot fogyaszt, rosszabb a memóriája, rosszabb az agya teljesítőképessége. Ezért érdemes egészséges szénhidrátokkal kiváltani a finomítottakat. Fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákat.

2.   Transzzsírok

A transzzsírok a telítetlen zsírok közül a legkárosabbak. Természetes forrásai - a húsok, a tejtermékek – nem jelentenek problémát, csak az ipari transzzsírok miatt kell igazán aggódni. Ez utóbbi csoport a hidrogénezett növényi olajok csoportja. Benne vannak a margarinokban, a különböző rágcsákban, az előre elkészített, bolti süteményekben is. Ha sokat fogyasztasz belőle, fennáll az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A memóriára és a kognitív képességekre is rendkívül rossz hatással vannak. Nemcsak az agyműködést befolyásolják a transzzsírok, hanem a szív- és érrendszer egészségét is negatívan befolyásolják.

az-elelmiszerek2

3.   Cukros italok

A cukor túlzott bevitele nemcsak a 2-es típusú diabétesz miatt veszélyes, hanem növeli a szívbetegség előfordulásának esélyét és az agyműködésre is rossz hatással van. A cukros italokban már oldott állapotban van cukor, ami még gyorsabb felszívódást tesz lehetővé. A diabétesz növeli az Alzheimer-kór kockázatát, sőt, a cukorbevitel a demencia előfordulási esélyét is növeli. Elhízás is lehet a túlzott cukorbevitel következménye, valamint hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Kutatások kimutatták, hogy a fruktóz túlzott bevitele rossz hatással van a memóriára, a tanulás sikerességére, növeli az agy gyulladásának esélyét.

4.   Aszpartám

Nemcsak a cukor, hanem egyes mesterséges édesítőszerek sem tesznek jót az egészségünknek. Az aszpartám az egyik leggyakrabban használt ilyen édesítő. Fogyókúrázók és cukorbetegek is előszeretettel alkalmazzák. Az aszpartám csökkenti a szervezet védekezőképességét az oxidatív stressz-szel szemben, közvetetten kihat a tanulásra és az érzelmekre is, természetesen negatívan.

5.   Előre feldolgozott ételek

Az előre feldolgozott élelmiszerek sok cukrot, hozzáadott zsírokat és sót tartalmaznak, rendkívül magas a kalóriatartalmuk, azonban alacsony a tápanyagtartalmuk. Elhízást okozhat a túlzott fogyasztásuk, ami a szervek elzsírosodásához vezethet, és az agy egészségére is káros. Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a demencia, a metabolikus szindróma, a degeneratív betegségek kialakulásához. Kutatásokat végeztek, amelyek kimutatták, hogy a tápanyagszegény étrend rossz hatással van a cukoranyagcserére az agyban, és még az agyszövetet is csökkenti. Az Alzheimer-kór kialakulásával ezen tényezőket is összefüggésbe hozták. Óvakodj tehát a különböző egészségtelen rágcsálnivalóktól, chisektől, a boltban kapható különböző szószoktól, a túlzott édességfogyasztástól. Ne fogyassz instant tésztát, előre feldolgozott húskészítményeket, mikrós pattogatott kukoricát.

Az agy egészségére rossz hatással van még az alkohol, aminek túlzott fogyasztása agytérfogat-csökkenéshez vezethet, memóriavesztést, látászavart okozhat. És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a túlgrillezett húsok, a halakban található higany is negatív hatással van az agy egészségére. Megfontolt életmóddal azonban sokat tehetsz azért, hogy agyad egészségét sokáig megőrizd.

 

Komáromi Csenge


Sokfélét hallasz a férfiproblémákról?
Szeretnél végre tisztán látni?

Az Online Urológiai Rendelés egy olyan fórum, ahol, anonimitásod megőrizve, bátran kérdezhetsz urológus szakértőinktől. 

Kapcsolatok

  • impresszum

    Impresszum


    Az A-FÉRFI weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

    Portál üzemeltetője
    Richter Gedeon Nyrt.
    Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
    Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
    Adószám: 10484878-2-44

    Portál szerkesztője, karbantartója
    HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
    Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
    Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

    Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
    Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
    Munkatársak:
    Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós,
    Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Molnár Miklós, Serbán Richárd,
    Szarvas Zoltán, Tóth Anna, Vémi Zoltán

    Kapcsolat:
    Richter Gedeon Nyrt. – kapcsolatért kattintson

    Hatóság: OGYÉI

    A weboldal urológiai szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Máté Zsolt urológus szakorvos


     

Online rendelés

  • mellékhatás bejelentés

    Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

    Tel: +36 1 505 7032

    Vagy az alábbi felületen:

    https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

    illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

kövess minket